Punctul de pornire pentru dezvoltarea inteligenței emoționale îl consituie cunoașterea de sine. Fără a cunoaște emoțiile cu care te confrunți nu e posibilă stăpânirea emoțiilor sau dezvoltarea inteligenței emoționale.

Pentru dezvoltarea ta e important să conștientizei CE și DE CE anume faci anumite lucruri, CUM  îi afectează comportamentele tale pe cei din jur și mai ales ÎN CE FEL poți  să te dezvolți în direcția dorită. Odată ce îți lămurești  chestiunile de mai sus, vei putea parcurge și următorii pași pe calea dezvoltării inteligenței emoționale.

Cum ști însă că ai dezvoltată conștiința de sine? Simplu: poți să identifici sentimentele și stările cu care te confrunți: tristețe, bucurie, iritare, supărare, etc., iar pe de altă parte conștientizezi modul în care comportamentul tău se modifică în funcție de aceste stări și modul în care îi afectezi pe ceilalți. Mai clar: ști ce simți și cum te comporți în fiecare din aceste stări, iar prin asta ai control asupra comportamentului tău.

Emoțiile sunt o parte fundamentală a vieții noastre. Ele îți permit să alegi, să evaluezi și să alegi ce e mai bine pentru tine, cu condiția să nu te domine emoțiile. Emoțiile sunt necesare și trebuie menținute, dar trebuie utilizate pentru a-ți ghida viața și nu pentru a te lăsa condus de ele.

Știai că sediul emoțiilor este în creier și nu în inimă? Mai precis, într-o anumită zonă a creierului. În urma dezvoltării umane pe scara evolutivă s-au diferențiat trei părți distincte ale creierului numite creier reptilian (1), sistem limbic (2) și neocortex (3). Cele “trei” creiere sunt perfect coordonate, chiar dacă fiecare are un anumit grad de independență.

Cele "trei" creiere

Cele “trei” creiere

În funcție de tipul emoțiilor, ele sunt generate într-o zonă sau alta după cum urmează:

a) instinctele primare și funcțiile vitale, cum ar fi controlul ritmului cardiac sau respirația, își au sediul în creierul reptilian. Acesta este locul tuturor instinctelor primare de supraviețuire și luptă împotriva agresiunilor;
b) sistemul limbic este implicat în generarea și procesarea emoțiilor;
c) toate funcțiile cognitive și raționale îți au sediul în neocortex, locul rezervat sarcinilor de tip intelectual, logic. În lumina celor mai recente descoperiri, se pare că acest ultim strat în evoluția creierului are un rol inhibitor al unor instincte primare generate de creierul reptilian. Spre exemplu, cercetarile au aratat ca amigdala reacționează ( ALARMĂ!), de îndată ce o persoană mai mare decât noi se apropie, chiar dacă acesta este un prieten, numai că după ce a fost detectat și apoi prelucrat de către neocortex, semnalul de alarmă este ulterior inhibat.
Creierul reptilian și sistemul limbic oferă în primul rând răspunsuri înnăscute la orice fel de amenințări, activează multă energie în corp și produce modificări corporale involuntare sau o activare (excitare) puternică  a sistemului nervos autonom, care pune în acțiune întregul corp și oferă răspunsurile de bază necesare pentru supraviețuire, de tipul ”lupta sau fugi”.

Amigdala (aflată la baza creierului reptilian), împreună cu sistemul limbic, gestionează răspunsurile emoționale, imediat și independent pentru a asigura supraviețuirea. În cazul în care răspunsul dat de amigdală este mai puternic, ne aflăm în situația în care emoțiile noastre sunt mai puternice decât noi, iar comportamentul nostru (reacția emoțională) este împotriva rațiunii noastre. În aceste cazuri oamenii spun de obicei: ” Emoția sau a fost mai puternică decât mine! … Nu avea nici un sens, dar a trebuit să fac acest lucru!”.

Reechilibrarea emoțională se realizează printr-o tehnică foarte simplă, prin care poți să-ți gestionezi propriile emoții și să eviți ”sechestrare emoțională”.  E nevoie doar de un pic de antrenament, și cel mai important, de o minte deschisă cu privire la potențialul creierului uman.

 Delia_photo Autor: Delia Popa – Managing partner în cadrul SMART STAFF CONSULTING SRL, licențiată ca inginer, specialist business și psiholog. Cunoștințele pe care le deține și experiența dobândită de-a lungul timpului în industrie, comerț, resurse umane, ONG, managementul calității, construcții, etc. în poziții de top management, îi conferă expertiza necesară pentru a oferi consultanță. Este disponibilă de asemenea pentru training, coaching, public speaking și mentoring. Îi poți urmări activitatea pe Facebook sau LinkedIn.

Lasă un comentariu


  • Abonează-te la newsletter

  • Cautare în site:

  • Contact:

    S.C. SMART STAFF CONSULTING S.R.L. Str. Luceafarului, nr. 6/39 400343 Cluj-Napoca, jud. Cluj Mobil: 0744/646187 e-mail: office@smartstaff.ro
  • Arhiva