Zilele trecute, discutând cu un client despre obligativitatea unui agent economic de a efectua Evaluarea riscurilor de accidente și îmbolnăviri profesionale, am constat că erau câteva aspecte asupra cărora nu eram chiar foarte sigură. Acest lucru m-a determinat să iau din nou legea la răsfoit și să mă documentez.

Ce am găsit, ți-ar putea fi util și ție și de aceea am structurat informațiile astfel încît să te ajute. Te invit așadar să parcurgi acest articol, iar la final te rog să-mi spui părerea ta despre el: a fost util sau mai sunt și alte aspecte legate de evaluarea riscurilor care ar trebuit clarificate?

Cine reglementează Evaluarea de riscuri de accidente de muncă și îmbolnăviri profesionale?

Conform art. 12 din Legea 319/2006 a securităţii şi sănătăţii în muncă, la pct (1) se menționează:

”(1) Angajatorul are următoarele obligaţii:
a) să realizeze şi să fie în posesia unei evaluări a riscurilor pentru securitatea şi sănătatea în muncă, inclusiv pentru acele grupuri sensibile la riscuri specifice.
b) să decidă asupra măsurilor de protecţie care trebuie luate și, după caz, asupra echipamentului de protecţie care trebuie utilizat; […]”

Același lucru este reluat în Hotărârea de Guvern 1425 din 2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319 din 2006:

”(1) Activităţile de prevenire şi protecţie desfăşurate prin modalităţile prevăzute la art. 14 în cadrul întreprinderii şi/sau al unităţii sunt următoarele:
1. identificarea pericolelor şi evaluarea riscurilor pentru fiecare componentă a sistemului de muncă, respectiv executant, sarcină de muncă, mijloace de muncă/ echipamente de muncă şi mediul de muncă pe locuri de muncă/posturi de lucru; […]”

Ce este Evaluarea de riscuri de accidente de muncă și îmbolnăviri profesionale?

Evaluarea de riscuri de accidente de muncă și îmbolnăviri profesionale este considerat un document de bază pe care trebuie sa-l aibă obligatoriu fiecare instituție publică/operator economic, deoarece în raport cu aceasta se întocmește Planul de prevenire și protecție, compus din măsuri tehnice, sanitare, organizatorice și de altă natură, corespunzător condițiilor de muncă specifice unității.

Aceste două documente sunt deosebit de importante, fiindcă pe baza lor se planifică și se desfășoară restul activităților de prevenire și protecție specificate de HG 1425/2006 în Normele metodologice la art. 15.

Care sunt consecințele neîntocmirii Evaluării de riscuri de accidente de muncă și îmbolnăviri profesionale?

Instituția publică/operatorul economic care nu deține Evaluarea de riscuri de accidente de muncă și îmbolnăviri profesionale poate fi amendată de către organele de control ale ITM conform art. 39 alin. (4)  din Legea 319/2006 cu amenda de la 4.000-8.000 RON.

”(4) Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei încălcarea dispozițiilor art. 12 alin.(1) lit. a) si b)”

Cine poate realiza Evaluarea de riscuri de accidente de muncă și îmbolnăviri profesionale?

Evaluarea de riscuri de accidente de muncă și îmbolnăviri profesionale se face de către o persoană care are calitatea de Evaluator. Evaluator poate fi orice persoană care a absolvit cursul post universitar de evaluator de riscuri atestat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Evaluatorul care a absolvit acest curs și deține competențele necesare efectuării evaluării, poate fi:

– un lucrător din cadrul instituției sau operatorului economic care face evaluarea;
– un lucrător atestat ca evaluator de riscuri de SSM din cadrul serviciului intern de SSM;
– un reprezentant al unui serviciu extern de SSM (societate comercială sau persoană fizică autorizată, abilitată ca prestator de servicii de SSM de către ITM-ul pe raza cărora își au sediul).

ATENȚIE !

 • Serviciul extern de SSM trebuie să facă dovada abilitării printr-un certificat de abilitare eliberat de ITM (perioada de valabilitate este 3 ani de la data emiterii certificatului).
 • Evaluarea întocmită de un evaluator care nu deține competențele necesare (nefiind atestat cu diplomă de Evaluator), nu este luată în considerare de către organele de control în drept.

 Ce cuprinde Evaluarea de riscuri de accidente de muncă și îmbolnăviri profesionale?

Realizarea Evaluărilor de riscuri de accidente de muncă și îmbolnăviri profesionale presupune cunoașterea anumitor informații, precum și strângerea unei documentații specifice care cuprinde:

– descrierea sumară a postului de lucru sau a zonei evaluate;
– liste utilizate pentru verificarea sau supravegherea postului de lucru;
– listă de măsuri pentru monitorizarea ulterioară a evaluării de risc;
– numărul și tipul lucrătorilor (sex, vârstă, grupuri sensibile la riscuri specifice);
– verificări medicale necesare;
– lista cu echipament individual de protecție (EIP) pentru un post/zonă de lucru;
– documentația cu privire la EIP (manuale de utilizare, inspecții periodice, etc.);
– inventarul substanțelor chimice și al fișelor tehnice de securitate relevante;
– rapoarte cu privire la supravegherea tehnică a echipamentului de muncă;
– cărțile tehnice sau instrucțiunile de utilizare a echipamentelor, utilajelor și instalațiilor;
– rapoartele inspecțiilor inițiale și periodice pentru echipamente, utilaje și instalații;
– prevenirea incendiilor și alte planuri în caz de urgență (cutremur, inundații, etc.);
– instruire specializată necesară;
– semnalizarea de securitate și sănătate și restricții de acces;
– rapoarte ale sesiunilor de instruire (conținut, program, lista participanților etc.);
– planul de situație;
– prevederi ale Regulamentului intern, proceduri și instrucțiuni de lucru.

Este necesară revizuirea periodică a Evaluării de riscuri de accidente de muncă și îmbolnăviri profesionale?

Răspunsul la această întrebare ni-l oferă art. 15 alin (3) din HG 1425/2006, care specifică situațiile în care Evaluarea riscurilor trebuie revizuită:

”(3) Evaluarea riscurilor cu privire la securitatea şi sănătatea in muncă la nivelul intreprinderii şi/sau unităţii, inclusiv pentru grupurile sensibile la riscuri specifice, trebuie revizuită, cel puţin, in următoarele situaţii:

a) ori de cate ori intervin schimbări sau modificări in ceea ce priveşte tehnologia, echipamentele de muncă, substanţele ori preparatele chimice utilizate şi amenajarea locurilor de muncă/posturilor de muncă;
b) după producerea unui eveniment;
c) la constatarea omiterii unor riscuri sau la apariţia unor riscuri noi;
d) la utilizarea postului de lucru de către un lucrător aparţinand grupurilor sensibile la riscuri specifice;
e) la executarea unor lucrări speciale.”

Cu alte cuvinte, nu e necesară revizuirea anuală a riscurilor, decât dacă apar modificări de tipul celor menționate mai sus.

Acum că am lămurit aceste lucruri, dacă încă nu ai făcută Evaluarea de riscuri de accidente de muncă și îmbolnăviri profesionale, nu mai sta pe gânduri și intră în legalitate, înainte ca inspectorii ITM să te viziteze. Dacă nu știi la cine să apelezi, contactează-mă și-ți voi furniza informațiile necesare.

Aștept cu mare interes să aflu părerea ta despre articol: a fost util sau mai sunt și alte aspecte legate de Evaluarea de riscuri de accidente de muncă și îmbolnăviri profesionale care ai avea nevoie să fie clarificate?

(Prescurtari utilizate: SSM – sănătate și securitate în muncă;  ITM – Inspectoratul Teritorial de muncă)

15 Responses so far.

 1. florian says:

  este un articol foarte interesant si in acelas timp foarte util !
  daca institutia in care lucrez nu are echipamentul de protectie ,necesar pentru substantele chimice , cui ma pot adresa in cazul acesta ?
  MULTUMESC PT AJUTOR !

  • smartsta says:

   Multumesc pentru aprecieri. Legat de echipamentele de protectie, cel mai bine poti contacta o firma din localitatea ta, care se ocupa cu comercializarea de echipamente de protectie si in functie de tipul de substante chimice folosite iti va putea recomanda echipamentul corespunzator.

 2. io says:

  Buna,
  In ce lege sunt prevazute urmatoarele?
  :” Evaluarea de riscuri de accidente de muncă și îmbolnăviri profesionale se face de către o persoană care are calitatea de Evaluator. Evaluator poate fi orice persoană care a absolvit cursul post universitar de evaluator de riscuri atestat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Evaluatorul care a absolvit acest curs și deține competențele necesare efectuării evaluării, poate fi:

  – un lucrător din cadrul instituției sau operatorului economic care face evaluarea;
  – un lucrător atestat ca evaluator de riscuri de SSM din cadrul serviciului intern de SSM;
  – un reprezentant al unui serviciu extern de SSM (societate comercială sau persoană fizică autorizată, abilitată ca prestator de servicii de SSM de către ITM-ul pe raza cărora își au sediul).
  Serviciul extern de SSM trebuie să facă dovada abilitării printr-un certificat de abilitare eliberat de ITM (perioada de valabilitate este 3 ani de la data emiterii certificatului).
  Evaluarea întocmită de un evaluator care nu deține competențele necesare (nefiind atestat cu diplomă de Evaluator), nu este luată în considerare de către organele de control în drept.”

  merci

 3. augustin says:

  Buna!
  In primul rand vreau sa va felicit pt utilitatea articolului.
  In al doilea rand as vrea sa ma ajutati cu o dilema:
  Prezentare generala : Sunt angajat ca inginer la o firma de constructii. Anul trecut am absolvit un curs de evaluator de riscuri, un curs de cadru tehnic PSI si unul de responsabil de mediu. Anul acesta am fost numit ca seful serviciului intern de prevenire si protectie. Inainte de a avea SIPP firma a facut contract cu o firma de servicii externe, care a evaluat riscurile si a intocmit documentatia pe partea de SSM.
  Dileme: 1. Mai sunt valabile evaluarile respective si dupa ce expira contractul cu firma de SEPP?
  2. Pot efectua instruirea introductiv-general si verificarea instruirii angajatilor daca in planul de instruire-tastare intocmit de SEPP se specifica :”instruirea si verificarea se face de catre SEPP” sau trebuie sa refac planul de instruire-testare de la nivelul societatii?

  P.S. Contractul cu SEPP mai este valabil inca 6 luni si as pastra cat mai multa documentatie intocmita de ei pt ca nu prea am timp pt intocmirea intregii documentatii.
  Prescurtari: SIPP=serviciu intern de prevenire si protectie
  SEPP=serviciu extern de prevenire si protectie

  Multumesc anticipat!

  • SmartStaff says:

   1. Evaluarea riscurilor este bine sa fie revazuta cel putin anual, dar obligatoriu cand se modifica tehnologia, punctele de lucru, meseria. Logica este urmatoarea: Pe baza evaluarii riscurilor se intocmeste Planul de prevenire si protectie. Masurile odata puse in practica, modifica nivelul riscurilor, deci logic, ar fi ca evaluand dupa aplicarea masurilor sa aveti coeficienti mai mici de risc pe locurile de munca respective.
   2. Odata cu numirea dvs. ca sef SIPP, nu e obligatorie renuntarea la serviciile externe. Daca s-a renuntat, atunci ar trebui sa existe o nota de anulare a contractului.
   3. Puteti pastra documentatia SEPP si sa o refaceti doar anul viitor. Pentru mai multa corectitudine, dupa expirarea contractului cu SEPP, ar fi bine de mentionat intr-un proces verbal ca atributiile SEPP vor fi preluate integral de SIPP incepand cu data de…
   Sper ca v-am putut fi de ajutor.

   • vasile says:

    Daca vrei sa pastrezi pentru moment evaluarea de la SEPP te rog sa citesti ce au pus in ea. De multe ori acestia copiaza la greu aceste evaluari cu greseli grosolane.Cel mai bine e sa o revizuiesti pentru a nu avea surprize.Sa ai toate functiile trecute in evaluare . Daca nu ai incetat contractul este bine sa-i iei de urechi pentru a revizui ei evaluarea si PPP conform contractului si supus la sedinta CSSM.

 4. dori says:

  Buna ziua! foarte bune explicatiile, dar eu am o intrebare la care inca nu i-am gasit raspuns. Trebuie intocmita fisa de evaluare riscuri ( sau a factorilor de risc) pentru fiecare muncitor in parte, sa o pun la fiecare dosar personal? sau este destul ca aveam evaluarea facuta pentru posturile existente in firma? Adica trebuie sa le fac personal fiecarui muncitor, ca fisa postului, spre exemplu?

  • SmartStaff says:

   Fisa de evaluare a riscurilor se face pentru fiecare tip de post in parte, nu pentru fiecare muncitor. Daca aveti spre exemplu un strungar la un punct de lucru in Oradea si alt strungar la alt loc de munca in Arad, desi au aceeasi meserie, aceeleasi atributii in fisa de post, s-ar putea ca riscurile sa fie diferite in functie de conditiile concrete existente la locul de munca: iluminat, zgomot, vibratii, etc.
   In plus, fisa de evaluare a riscurilor nu se pune la dosarul de personal, ci se pastreaza la dosarul SSM. Ea se comunica medicului de medicina muncii cand se fac angajari pentru ca acesta sa stie, in functie de conditiile si riscurile potentiale la care e supus viitorul angajat, ce fel de analize medicale sa-i solicite acestuia si ce controale sa-i faca.

   • Dorian says:

    evaluarea riscurilor si fisa de identificare a factorilor de risc profesional sunt doua documente distincte…fisa de evaluare a riscurilor este o lucrare care arata nivelul de risc/securitate la un punct de lucru/post evaluat, pe cand fisa de identificare a factorilor de risc este un document prin care lucratorul este informat despre riscurile existente la locul de munca unde va lucra si in baza caruia medicul de medicina muncii stabileste investigatiile medicale la incadrarea in munca.

    • SmartStaff says:

     Foarte buna precizarea. Multumesc Dorian.
     De fapt Fisa de identificare a riscurilor ar trebui logic intocmita pe baza a ceea ce scrie in lucrarea Evaluarea riscurilor.
     Mai sunt insa firme care intocmesc aceaste Fise de identificare pe baza de “copy-paste” de pe Internet, fara a avea lucrarea Evaluarea riscurilor intocmita asa cum cere legislatia in vigoare de un specialist abilitat (acesta a absolvit un curs postuniversitar de 180 ore si este abilitat sa intocmeasca astfel de evaluari).

 5. BRETCANU VIRGINIA says:

  Buna ziua,

  Am citit cu mult interes materialul dumneavoastra. Doresc sa va adresez o intrebare: Planurile de prevenire si protectie au fost intocmite atunci cand a fost revizuita Evaluarea riscurilor (aprilie 2015).Atunci am intocmit si Planurile de prevenire si protectie. De atunci nu a aparut nimic nou care sa impuna revizia Evaluarii riscurilor, in acest sens, mai trebuie sa revizuim anual Planurile de prevenire si protectie. Va multumesc!

  • SmartStaff says:

   Virginia, iti multumesc pentru interesul manifestat. Intrebarea ta este binevenita, cu atat mai mult cu cat apare des in practica. Ca sa intelegi mai bine am sa-ti descriu putin procesul. Cand se face evaluarea riscurilor se porneste de la niste conditii concrete existente in practica, diferite pentru fiecare loc de munca in parte. Pe baza constatarilor evaluatorului autorizat, se intocmeste acel Plan de prevenire si protectie a sanatatii si securitatii in munca. Asta inseamna ca se iau niste masuri pentru cresterea securitatii muncii. Odata luate aceste masuri, se modifica elementele de risc ale locurilor de munca afectate. Prin urmare evaluarea initiala nu mai corespunde si este nevoie de o noua evaluare care sa constate starea de la momentul respectiv si sa determine din nou un alt Plan de masuri care sa aduca noi imbunatatiri. Tot acest proces este unul ciclic, care se reia. Evaluarea ar ramane la fel doar daca nu s-ar realiza nici o masura din Planul de prevenire si protectie, ceea ce nu e de dorit.

 6. Andreea Danaila says:

  Buna ziua,
  Am o intrebare in legatura cu grupurile sensibile. Daca intr-o unitate nu exista grupuri sensibile, mai este necesara evaluarea riscurilor si intocmirea Planului de prevenire si protectie pentru aceste grupuri? Sau evaluarea riscurilor grupurilor sensibile se face numai in momentul in care acestea exista in unitate?
  Astept raspunsul dumneavoastra. Multumesc.

  • SmartStaff says:

   Grupurile sensibile la riscuri, sunt considerate urmatoarele: femeile gravide, lauzele sau femeile care alapteaza, tinerii, persoanele cu dizabilitati si persoanele peste 55 de ani. Art. 36 din Legea 319/2006 ne spune ca “Angajatorii au obligaţia să amenajeze locurile de muncă ţinând seama de prezenţa grupurilor sensibile la riscuri”. De aici concluzionez ca daca nu exista aceste grupuri nu e neaparat necesara evaluarea riscurilor pentru aceste grupuri. Cum insa in practica pot aparea la orice moment angajati care sa se incadreze in aceste grupuri, iar o lucrare de genul Evaluarii de riscuri se face anual sau la cativa ani odata, as recomanda sa se ia in calcul si sa se prevada si aceste situatii. Altfel va fi necesar ca la prima situatie de acest gen sa se revizuiasca Evaluarea riscurilor si Planul de prevenire si protectie, asa cum prevad si Normele metodologice de aplicare a Legii 319/2006 la art. 33, ali. (3) “Evaluarea riscurilor cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă la nivelul întreprinderii şi/sau unităţii, inclusiv pentru grupurile sensibile la riscuri specifice, trebuie revizuită, cel puţin, în următoarele situaţii:
   a) ori de câte ori intervin schimbări sau modificări în ceea ce priveşte tehnologia, echipamentele de muncă, substanţele ori preparatele chimice utilizate şi amenajarea locurilor de muncă/posturilor de muncă;
   b) după producerea unui eveniment;
   c) la constatarea omiterii unor riscuri sau la apariţia unor riscuri noi;
   d) la utilizarea postului de lucru de către un lucrător aparţinând grupurilor sensibile la riscuri specifice;
   e) la executarea unor lucrări speciale.”

Lasă un comentariu


 • Abonează-te la newsletter

 • Cautare în site:

 • Contact:

  S.C. SMART STAFF CONSULTING S.R.L. Str. Luceafarului, nr. 6/39 400343 Cluj-Napoca, jud. Cluj Mobil: 0744/646187 e-mail: office@smartstaff.ro
 • Arhiva