Te salut si vreau sa te anunt ca esti pe punctul sa descoperi (daca n-ai facut-o pana acum), care este factorul care separa antreprenorii obisnuiti de antreprenorii de succes.

Lucrez de cativa ani buni in consultanta si am ocazia sa discut zilnic cu oameni de afaceri din companii de diverse marimi, dar singurele afaceri pe care le-am vazut crescand au fost cele care aveau la baza o planificare solida a business-ului.

Sa nu care cumva sa crezi ca eu nu m-am situat in categoria celor care si-au imaginat ca o afacere poate fi condusa avand planificare doar in cap, fara a fi concretizata pe hartie! Am constatat insa pe propria-mi piele ce inseamna acest lucru si cum “de prea ocupata” ce eram, nu aveam timp sa-mi planific actiunile. Rezultatele s-au vazut: desi m-am zbatut sa gasesc mai multi clienti, sa fiu mai buna decat concurenta, sa cresc vanzarile si profitul, sa-mi motivez angajatii sa fie mai productivi, am intampinat o serie de probleme, care sunt sigura ca nu iti sunt straine: probleme legate de cash-flow, de suprapunerea activitatilor, intarzieri in livrare datorita unei programari deficitare, etc. Toate acestea nu mi-au adus decat stres si multa frustrare vazand ca afacerea mea nu creste precum mi-as fi dorit.

Asa ca, de voie – de nevoie am inceput sa pun in practica teoria invatata. Vezi tu, vroiam sa ajung sa lucrez si eu sistematic si organizat si sa evit toate frustrarile enumerate mai sus. Ma saturasem sa lucrez “pompieristic”si cum aparea un obstacol sa sar sa rezolv problemele.

Iar daca nu vrei ma crezi pe mine pe cuvant, sa vezi ce spun cativa oameni celebri:

“Un prost cu un Plan este mai bun decat un Geniu fara Plan!” (“A Fool with a Plan is better off than a Genius without a Plan!”- T. Boone Pickens, Antreprenor miliardar).

“Cel ce esueaza a planifica, planifica sa esueze” (“He who fails to plan, is planning to fail”- Winston Churchill”).

“Norocul este ceea ce se intampla cand Oportunitatea intalneste Planificarea” (“Good fortune is what happens when opportunity meets with planning” – Thomas Alva Edison).

Planificarea strategica

Prin urmare, venise in sfarsit timpul sa analizez mai atent care imi sunt obiectivele si cum pot ajunge acolo. Cu alte cuvinte trebuia sa imi construiesc un PLAN STRATEGIC prin care:

–          sa-mi dezvolt afacerea;
–          sa identific cele mai bune oportunitati de crestere;
–          sa identific si sa prioritizez necesarul de resurse financiare si umane;
–          sa gasesc modalitatea cea mai buna de a comunica echipei acest plan;
–          sa concep un plan detaliat de actiune.

Trebuie insa sa te previn ca a construi un plan strategic, fara a-l pune in practica in mod disciplinat, este egal cu zero.

Sti ce spun statisticile despre asta? Spun ca:

–          doar 14% din antreprenorii care au intocmit un plan strategic l-au si pus in practica
–          90 % din companii esueaza in implemenatrea planului;
–          95 % dintre angajati nu inteleg strategia companiei, ceea ce duce la asa zisa “prapastie in executarea strategiei” generata de diferenta dintre planul strategic conceput de managementul companiei si abilitatea acesteia de a-l pune in practica.

De unde se poate concluziona ca nu este suficienta doar intocmirea planului, ci sunt vitale si  implementarea, comunicarea planului strategic si asumarea acestuia de catre toti angajatii companiei.

Pentru ca am constatat in practica ca cei mai multi dintre antreprenori sau proprietarii de afaceri nu stiu cum se concepe un plan strategic si pentru a-ti arata ca nu e o chestiune foarte complicata am sa-ti prezint cele 13 sectiuni ale unui Plan strategic, iar in articolele viitoare am sa-ti le prezint pe rand pe fiecare dintre acestea:

Sumar

 1. Prezentarea de 30 sec. (asa numita “Elevator pitch”)
 2. Misiunea companiei
 3. Analiza SWOT
 4. Obiective
 5. Indicatori de performanta (Key Performance Indicators KPIs)
 6. Clientii tinta
 7. Analiza sectorului de activitate
 8. Analiza concurentei si avantaje competitive
 9. Planul de marketing
 10. Echipa
 11. Plan operational
 12. Proiectii financiare

Vrei sa primesti articolele care vor detalia in continuare aceasta tema si sa fii sigur ca nu pierzi nici un pas din construirea planificarii strategice? Atunci aboneaza-te aici la newsletterul nostru si te voi tine la curent.

Lasă un comentariu


 • Abonează-te la newsletter

 • Cautare în site:

 • Contact:

  S.C. SMART STAFF CONSULTING S.R.L. Str. Luceafarului, nr. 6/39 400343 Cluj-Napoca, jud. Cluj Mobil: 0744/646187 e-mail: office@smartstaff.ro
 • Arhiva